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What prep can we do now in the next 6 weeks
in prep for the app going live? Like run data
checks to see if their 'true' or good to use??

How do we deal with discrepancies between
the summary data and UDS+?

If we have multiple section 330 grants do we
have to submit patient demographics via UDS+
for each grant?

Recommendations on how to provide much
needed street outreach and healthcare and
being able to provide comprehensive UDS data.
How much of UDS is referenced in an OSV?

Is it considered a negative to have a large
number in the  ‘other’ category for zip code
patients?
Why are the race categories so different from
the Census, who have added the MENA (Middle
Eastern/North African) and collapsed Ethnicity
and Race together? Why are those for Asian
and Pacific Islanders so specific while the
others aren't?

All To be addressed Dec. 3

All For CY2024 reporting that will take place in early 2025,
you do not have to worry about this! There WILL be
discrepancies, for many reasons, but primarily because
the UDS+ submission will only include medical patients or
patients from your primary system. So, if you use multiple
systems or have subs or have dental program that's not
included, then discrepancy is expected!

All I don't believe so, no. The UDS+ IG includes special
population information (including granular information
required by those with multiple grants) within its existing
data elements, so it appears that the detail will just be
submitted in bulk, including that granular information for
those for whom it's applicable.

 Refer to extension definitions (13.0.4)

UDS+ Individualized Sessions Registration:

 


All Great question-- let's talk more about the challenges here,
of which I am sure there are many many.
To be addressed further on Dec. 3

All Anecdotally, health centers are typically asked to share at
least some UDS tables to their OSV reviewer and the
reviewer want to see if health centers utilize their UDS
data in meaningful ways - like patient demographics to
inform board member composition, zip codes to ensure
they are serving their service area, sliding scale fee and
associated nominal charges are reflective of what the
patient population would deem reasonable, staffing levels
for number of patients served, etc.
Others have shared that many health centers use the UDS
to tell the story of their population to the reviewers during
an opening conference, especially for quality indicators.

ZIP Not necessarily, though I could see it bringing up
questions about service area.

Table 3B Why indeed! My understanding is that it is because the
census has been on a relatively slow updating process
(e.g., the 1997 standards from OMB has been the primary
guidance for most of the last 25 years), and efforts to
update within individual programs, etc. are piecemeal, but
requirements were laid out in the Affordable Care Act.
Those are just now becoming requirements, and because
the UDS is updated every year it takes a year or two for
changes to be reflected in the reporting from health
centers.

Helpful overview here:

Additional information:

https://bphc.hrsa.gov/sites/default/files/bphc/data-reporting/uds-2024-submissio
n-requirements.pdf

https://fhir.org/guides/hrsa/uds-plus/

https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=YSZl7iDhjEqs_lCzVbYzon-
LIujjZZ9PgwKGogDIKiNUNkVDU0pRVkdNSzU4VUtKUURRNldJS1JUQy4u&route=s
horturl

https://aspe.hhs.gov/reports/hhs-implementation-guidance-data-collection-standa
rds-race-ethnicity-sex-primary-language-disability-0

https://minorityhealth.hhs.gov/explanation-data-standards-race-ethnicity-sex-prim
ary-language-and-disability

https://nhchc.org/
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Should patients with Emergency Medicaid be
reported as “None/Uninsured” or “Other Public
Insurance (Non-Chip)?

Define how migrant workers and farmworkers
are identified differently?

Is it considered a negative to have a large
number of Commecial insurance?

We have a CMO who spends a 25% FTE as a
clinician and .75% of admin. With what i
learned, i would count the CMO full FTE and
visits in medical portion of table 5 and not split
the time within admin category?

Can you please give a few examples of a
Countable Nurse visit for table 5?

Can we count telephonic visits?

Who are the providers who can have countable
visits?


How to count prenatal visits in the Group
Centering Program?

for 6A line 21, if staff did not use CPT Code HIV
testing but you did order testing and received
results can you report tests on this line?


Table 4 On Table 4, patients with Emergency Medicaid are
uninsured, they are NOT Other Public.

On Table 9D, any revenue from emergency Medicaid is
reported on Medicaid, non-managed care, Line 1.

DO NOT report public programs that reimburse for services, such as the
Early and Periodic Screening, Diagnosis, and Treatment (EPSDT) program; Breast
and Cervical Cancer Early Detection Program (BCCEDP); or Title X, as a patient’s
primary medical insurance.

Page 42 of 2024 UDS Manual: Include patients covered by “state-only” programs
covering individuals who are ineligible for federal matching funds (e.g.,
undocumented persons, pregnant patients) and paid through Medicaid, if they
cannot otherwise be identified as having another insurance.

Table 4 They are not! Migrant health care, MHC in UDS parlance,
refers to agricultural and farm workers as defined in the
manual.

Page 46 of the 2024 UDS Manual: For either migratory or seasonal agricultural
workers, report patients who meet the definition of agriculture as farming in all its
branches, as defined by the Office of Management and Budget (OMB)-developed
North American Industry Classification System (NAICS), and include seasonal
workers included in codes 111 and 112 and all sub-codes therein, including
sub-codes 1151 and 1152. 

Table 4 Nope-- you should report patients by the insurance that
they have and it's fine if they have commercial insurance.

Table 5 That's correct. "For medical directors or other personnel whose time is split between clinical and
non-clinical activities, report here only that portion of their FTE corresponding to
the corporate management function. (See limits on non-clinical time under
Personnel Full-Time Equivalents.)" Page 62 of the 2024 UDS Manual.

Table 5 As it relates to Line 11, primary examples are triage and
home visits where the nurse goes to an existing patient's
home and includes evaluation/ assessment.

Table 5 To be addressed Dec. 3

Table 5 Contractors paid based on time (by the hour or by a set
time commitment) DO have FTEs reported in Column A of
Table 5. Contractors who are not paid by the hour and are
instead paid FFS or some other encounter basis do NOT
have their FTE counted (but do have their visits/ patients
counted).

Page 184 of the 2024 UDS Manual provides more information!

Table 5 To be addressed Dec. 3 Appendix A on Page 178 of the 2024 UDS Manual helps with this!

Table 5 Assuming this if referring to counting on Table 5, these
group centering sessions would not be countable visits
on that table as group visits don't count outside of
behavioral health.

Regarding group visits, refer to Page 19 of the 2024 UDS Manual.

Table 6A To be addressed Dec. 3

selected 

https://www.census.gov/naics/

https://bphc.hrsa.gov/sites/default/files/bphc/data-reporting/uds-nurse-visits.pdf

Which contractors are reported as FTEs and
which are not?
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How might health centers want to submit
requests for changes in the eCQMs?


Will the Clinical Quality Measures ever go back
to the “UDS Medical” definition or will podiatry
and psychiatry patients be included in medical
measures for the foreseeable future?

For the Adult BMI measure- because some
dental visits can pull a patient into this
measure, our dental providers are struggling
with the follow up piece of the measure being
out of their scope. Can the follow up piece  just
be a simple “check box” indicating that they
recommend the patient discuss this with their
PCP?

How to report donated space?

With the UDS app opening up Jan 1st, how do
we handle the revenue side of things, since
we're likely not going to have that finalized that
soon after year's end?
can you clarify again on table 9 - column D -
Adjustments.  can you clarify time period for it.
adjustments made in 2024 or for visits in 2024
Do you report MCVR Liabilities in Table 9D?

Table 6B Send to the measure stewards! Appendix H on page 220 of the 2024 UDS Manual

Table 6B I don't believe so, no. There are many reasons for this, but
I think there are two primary reasons:
1. Aligning with national standards (hopefully) reduces
overall reporting burden by not requiring that health
centers/ vendors/ others write totally separate reports/
logic for the UDS. Further it ideally makes the data more
comparable with other similar data reporting.
2. The vision of the health center program is to provide
comprehensive patient-centered care, which I think
means that patients have as many of their needs as
possible addressed by the health center. This means that,
in part, the vision is that a patient seen for dental care is
also referred to the medical department for their other
needs, and vice versa.

"Standardized countable visits reporting (Completed in 2020): Testing whether
health centers can collect and report UDS countable visits using eCQM standards
from the National Library of Medicine. In general, testing found that transitioning to
complete alignment with CMS eCQMs would lower average performance rates by
a few percentage points. However, the improvements in data reliability,
consistency of reporting across health centers, and burden reduction outweigh the
impact of short-term changes to performance rates" from UDS modernization
page:

Table 6B Yes, as long as checking that box actually triggers the
information to be recorded in your system.

Table 8A Value it using fair value of what it would cost to rent the
space, based on similar space, and report on Line 18,
Column C of Table 8A

Report the estimated reasonable acquisition cost of donated personnel, supplies,
services, space rental, and estimated depreciation for the use of donated
equipment. -- Page 152 of the 2024 UDS Manual

Table 9D To be addressed Dec. 3

Table 9D To be addressed Dec. 3

Table 9D Because these are reductions in reimbursement, as
opposed to cash paid out from the health center, this will
be reflected just as reduced reimbursements. No payback
is reported, and adjustments are increased-- so it will
appear that there is large outstanding A/R, that's ok.

From CHCANYS: NYS Medicaid liabilities are paid back in the following way:
Recoupments will be automatically deducted at a rate of 15% from each Medicaid
payment weekly until the total owed amount is fully repaid.
Any remaining balance after 10 weeks will begin to accrue interest at the Prime
rate plus 2%. (For recent audit recoupments, CHCANYS had this interest waived,
but future recoupments may have this interest.)
The 15% recoupment rate may be increased if necessary to ensure full repayment
within one year.

https://bphc.hrsa.gov/data-reporting/uds-training-and-technical-assistance/unifor
m-data-system-uds-modernization-initiative
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How to count/track referrals? Let's discuss which table this is asking about, or what
examples?
To be addressed further on Dec. 3




